дневникът на djidji

Как да съберем SLR система

Горе долу по времето, по което започнах да се заглеждам по цифрови огледално-рефлексни фотоапарати прочетох една дълга статия, публикувана във photo.net – Building a 35mm SLR system, или как да съберем огледално рефлексна система. Тезата зад статията е сравнително проста, макар и трудно приемлива във времето на евтини, пластмасови варио обективи: правилният път към усвояване на фотографията минава не през 12-кратното варио със стабилизация, а през комплект от три твърди обектива – нормален, широкоъгълен и телеобектив. Статията започва от комбинацията на филмово тяло със светлосилен „нормален“ обектив (50мм f/1.8), през широкоъгълен и после портретен/дългофокусен, като на всяка стъпка на читателя се предлагат редица задачи, върху които да работи. Основно предимство на този подход е, че фотографът, разполагащ с така описан комплект се учи да „вижда“ композиционно, способност, която иначе пропуска покрай мързеливото варио – начинаещият фотограф използва варио обективите вместо избор на позиция за снимка, докато опитния оценява композицията, избира подходящата гледна точка и фокусно разстояние преди да погледне през визьора. Статията ме грабна, и още тогава се опитах да я пречупя през съвременните „стандарти“ – цифрови огледално-рефлексни тела с по-малък сензор от 35мм филм, за който ставаше дума в нея. Бързо анализирах продуктовите линии на различните производители на фото техника и се спрях на комбинация от 3 обектива. Докато събера тази комбинация минаха няколко години, а през това време статията във photo.net бе публикувана отново, този път под името Building up a digital SLR system. Е какво пък, изборът на photo.net малко се различава от моя, и затова използвам възможността да споделя моят опит на тази страница. При избора си съм се ръководил от принципът обективите да са светлосилни, разумни по цена и не много тежки. Всички цитирани цени са от ценовите листи на официалните вносители на марките в България, което често значи, че можете да ги намерите и за по-малко.

Да започнем от фотоапаратът. Когато събирах SLR система единственият производител на фотоапарати, предлагащ цифров огледално рефлексен на цена под 1000 USD беше Canon. За мен изборът беше прост и се наричаше EOS Digital Rebel, Kiss Digital или EOS 300D, според континента, в който се разпространяваше. В днешно време нещата вече не стоят така, можете да закупите бюджетно тяло според предпочитанията си. Съветът ми към начинаещите е да се ориентират именно към бюджетно тяло и да инвестират разликата до цената на полу-професионален апарат в обективи. Ако след време решите, че потребностите ви вече надхвърлят любителския фотоапарат ще имате предимството на вече придобит опит, ще знаете точно от какво имате нужда. Следващият избор е по отношение на производителя. Това е сложен въпрос и поради тази причина не мога да дам еднозначна рецепта. Важно е да помним, че избирайки фотоапарат не избираме само изолиран модел а полагаме основа на фотографска система. Ето защо е добре да разгледате пълните каталози на всички производители и да се ориентирате именно към такъв, който ви предлага пълна гама от аксесоари и обективи за различен тип фотография, дори и да не планирате да купувате някои от тях. Ако имате приятели, споделящи вашата страст към фотографията, помислете за възможността да ползвате заедно част от обективите и аксесоарите си. В България, според наблюденията ми, двете най-популярни марки фотоапарати (от пост-автофокусната ера) са Canon и Nikon. В момента можете да закупите бюджетен модел тяло на една от тези две марки
между 850 и 1000 лева, а употребявано можете да намерите дори за 600 лв.

Canon EF 35/2

Нормален обектив Накратко: Canon EF 35/2;Цена в България за нов: 630лв и употребяван: 350лв Подробно: това е сърцето на SLR системата. До такава степен, че във photo.net препоръчват да пропуснете комплекта между тяло и „kit“ обектив и да си вземете само нормален обектив. В света на 35mm филм за „нормален“ се е наложил обективът с фокусно разстояние от 50mm (технически погледнато, за нормален се приема обектив с фокусно разстояние равно на диагоналът на кадъра или около 43mm за 24x36mm кадър). Дългото време за усъвършенстване на производството на 50mm обективи е довело до ситуация, при която повечето производители на фото техника предлагат обективи със голяма светлосила на много приемливи цени – 50mm/1.8 на Canon и Nikon се предлагат за малко под 200лв в магазинната мрежа в България. Тези евтини обективи за компактни и леки, непретенциозни, но с доста добри оптични показатели. Как седят нещата при цифровите апарати с размер на сензора APS-C? 50mm обектив вече не е нормален, а леко дългофокусен, диагоналът на APS-C кадър е около 28мм. След кратко разглеждане на предлаганите от Канон се спрях на обектива EF 35/2. Причините за това бяха сравнително приемливата му цена и значително по-малките габарити и тежест спрямо двете близки алтернативи (30/1.4 на Sigma и EF35/1.4 L на Canon), както и сравнително високата светлосила, спрямо другите два близки обектива на Canon – 24/2.8 и 28/2.8 (28/1.8 USM е по-голям, малко по-тежък и с по-голям диаметър за филтри). Да си припомним: нормалният обектив е примамлив с достъпността си, компактността си и добрите оптически характеристики. Успях да се сдобия с много запазено, макар и ползвано копие на Canon EF 35/2. От тогава този обектив много радко слиза от тялото на фотоапарата ми, и единственото, за което съжалявам е че не започнах само с него когато се сдобих с първия си цифров SLR. Повечето от снимките ми притежават тази почти „нормална“ перспектива, която дава 35mm върху APS-C тяло и леко разтеглените вертикални и хоризонтални линии идващи от изкривяването на перспективата на широкоъгълен обектив. f/2 означава, че мога да правя кадри на на практика тъмно без нужда от използване на светкавица. Скромните му размери не притесняват обектите на снимане и комбиниран с едно от компактните тела на Canon този обектив е удобен за носене – тежи едва 210 гр.

Sigma 20/1.8 EX DG

Широкоъгълен обектив Накратко: Sigma 20/1.8 EX DG; Цена в България нов: 859 лв; употребяван:??? Подробно: Широкоъгълният обектив има свойството да включва в кадъра повече от средата, заобикаляща обекта на вашата снимка, но също така и да променя относителната тежест на отделните обекти в кадъра. В ръководството на photo.net този обектив трябва да бъде взет веднага след овладяването на нормалния. При мен той дойде последен от трите и имах най-големи терзания при избора му. Проблемът е, че при (сравнително) достъпните ценово цифрови огледално-рефлексни апарати размерите на сензорът, върху който се записва изображението е с-по малки размери от тези на 35мм филм. Това означава, че перспективата, която ви дава едни широкоъгълен обектив за 35мм система, на цифровите SLR апарати с 1.5 до 2 пъти по-малка матрица ще ви предлага перспективата на нормален обектив. За да имате перспективата широкоъгълен обектив за вашата dSLR система ви е необходим ултра-широкоъгълен обектив, предназначен за 35мм. Чисто технологично, много по-сложно е да се проектира и произведе широкоъгълен обектив, което води до по-високите им цени, в сравнение с нормалните. Повечето от широкоъгълните обективи на Canon (EF 24/2.8, EF 28/2.8, EF 35/2 и умопомрачително скъпите EF 24/1.4L USM и EF 35/1.4L USM) са по-скоро приложими в категорията на нормалните. Обективите от тип Рибешко око (като EF15mm f/2.8 Fisheye) отпадат, защото твърде специфично изкривяват образа. Ултра-широкоъгълният EF 14mm f/2.8L USM е толкова скъп, че притежанието му прави четенето на тази статия ненужно. Като разумен компромис между достатъчно широкоъгълен и сравнително евтин се очертава EF 20/2.8 USM. Безкрайните часове, прекарани в четене на детайлни ревюто на този обектив, ме накараха да мисля, че ще е по-добре да се ориентирам към някоя от алтернативите му – славещият се с легендарен рисунък и минимални си оптически изкривявания Carl-Zeiss Jena Flektogon 20/2.8 и Sigma 20/1.8. Известно време притежавах и двата обектива, което ми позволи да направя детайлни сравнения (които ще публикувам в отделна статия). Избрах модела на Sigma (известен като El-Hombre), заради по-голямата му максимална светлосила и много добрите резултати, които демонстрира автофокусната му система. Перспективата, която този обектив дава при цифровите огледално рефлексни апарати с малък сензор е приложима за различен тип фотография – от групови портрети, градска фотография (т.нар. Street Style), та до архитектурна фотография.

Sigma 105/2.8 EX Macro (non-DG)

Дългофокусен или телеобектив – Sigma 105/2.8 EX Macro; Цена в България нов: 899лв, употребяван:~600лв. Дългофокусният или телеобективът притежава уникалното свойство да изолира обекта на снимката от нейния фон. Това се дължи оптическите закони – от една страна колкото по-голямо е фокусното разстояние на обектива, толкова по-малка е дълбочината на рязкостта при дадена бленда, от друга, телеобективите имат свойството да „приближават“ или „увеличават“ обекта, което позволява да направите снимка на обекта в естествената му среда, без да я нарушавате. Най-популярно приложение тези характеристики получава при портретната фотография. Комбинацията от „компресираща“ перспектива и малка дълбочина на фокуса са много подходящи за предаване на човешкото лице без неприятни изкривявания и нежелани детайли в кожата. В тази категория Canon разполага с голям брой подходящи обективи – ЕF 85/1.8 USM, EF 85/1.2 L II, EF 100/2 USM, EF 100/2.8 USM Macro. Водейки се от наложените в тази статия критерии за компактност, лекота и добра цена, безспорният избор е EF 85/1.8 USM, любим на всички начинаещи (а и на голяма част от напредналите) фотографи, които снимат портрети с техника на Canon. Аз попаднах на добре запазено копие на Sigma 105/2.8 Macro, което играе ролята на заместител на телеобектива в моята раница. Голямото предимство, което ми дава този обектив е възможността да снимам малки обекти при мащаб до 1:1, както и факта, че оптическите характеристики го правят подходящ за репродукции на плоски обекти (художествени картини и други непрозрачни оригинали). Наред с това идват и недостатъците – макро обективът не се препоръчва при портретната фотография, защото високият му микро контраст често показва в кадъра повече детайли, от колкото е подходящо. Използването му ми дава възможност да се насладя на прекрасния свят на макро фотографията, нещо заради което съм готов да преглътна недостатъците.

Заключение: Ако преди години варио обективите са отстъпвали по оптически характеристики от обективите с фиксирано фокусно разстояние, то в днешни дни напредъка на фото индустрията и смяната на стандартите са свели тази разлика до минимум. Сигурен съм, че пиксел по пиксел снимките, които ще направите с варио обектив няма да се отличават от тези, направени с твърд обектив. Удоволствието, което ще получите от това да създадете кадър след внимателното композиране и съобразяване с перспективата, която ви дава всеки един обектив си заслужава тичането по баирите с тежката раница на гръб. От тук накъде? Така предложената от мен система има потенциал за растеж. Вероятно част от вас ще искат да пробват някой от супер-дългофокусните (200-300мм) обективи, за приложение във модната, спортната фотография или фото-лова. Предстои ви запознаване също така и с обективите с възможност за контрол на перспективата (Tilt–Shift), незаменими при архитектурната фотография. Какъвто и да е вашият избор, овладяването на обективите един по един ще ви позволи да си представяте кадъра още преди да погледнете през визьора на фотоапарата. Това, безспорно, е пътят към истинската фотография.

Източници:

8 коментара относно “Как да съберем SLR система”

 1. yovko in a nutshell » Как да съберем DSLR система

  [...] от Ивайло Джилянов – виден канонец и макаджия – затова как да си изградим добра DSLR система. Tags: dslr, [...]

 2. Как да си построим дСЛР система - Robert Ivanov personal blog

  […] чета. Но, не за това е темата сегаЕдин мой добър приятел е публикувал отлична статия за това как да си изградите цифрова фотографска система. Неговия пример е с Канон, но нещата написани там са универсални. Вижте статията. Публикувано от […]

 3. недко

  хубаво пишеш, обаче тия бели буквички на чер фон направо вадят очи

 4. vasil

  opredeleno statiqta e dobra bravo na 4oveka pisal q razbira mnogo i tova si li4i.I az sabiram pari za DSLR-vtora raka dno da uspeq da si vzema do 1-2 meseca naso4il sam se kam NIKON d 40 s kitov obektiv kato za na4alo

 5. djidji

  Василе, ако питаш мен – D70 на втора ръка с 35/2 Никор или 30/1.4 Сигма ;-)

 6. obektiv sigma canon

  [...] [...]

 7. Как да съберем SLR система

  [...] как да съберем огледално рефлексна система + обектив дневникът на djidji » Как да съберем SLR система Google App [...]

 8. yovko in a nutshell » Blog Archive » Как да съберем DSLR система

  [...] Много добра статия от Ивайло Джилянов – виден канонец и макаджия – затова как да си изградим добра DSLR система. [...]

Напишете коментар

Този сайт използва WordPress и тема, генерирана WordPress Theme Generator и сериозно преправяна на ръка.
Creative Commons License
Взаимствайте, спазвайки условията на договора Криейтив Комънс.