дневникът на djidji

Домашно студио за макро снимки

При продуктовата и макро фотографията понякога е полезно да бъде изолилано околното осветление и да бъде контролиран фона около обекта. За да получите добре изглеждащ кадър е необходимо да имате изчистен фон (без елементи, разсейващи вниманието на зрителя) и контрол върху отблясъците от лъскави (огледални, полирани, хромирани и т.н.) повърхности. Това се постига с помощта на аксесоари като предметна палатка или предметна маса, които в България могат да бъдат закупени за между 100 и 300 лв. Със следващите няколко снимки ще се опитав да покажа как можете да си създадете на практика безплатно подобен аксесоар в домашни условия. Това са общи насоки, не конкретни оказания.

Първа стъпка – започваме с един празен кашон. Размерът му се определя от размера на обектите, които желаете да заснемате, но вземете това, с което разполагате. Колкото по-голям, толкова по-добре. Претърсете тавана, мазето и т.н. (наблюдателните ще забележат надписа Performa 5200 на капака на моя кашон. Година на произвоство – 1995. Твърдя че е първата, внесена в България. Моля, оборете ме. Даа, боя се, че съм голям плюшкин)
step one
step one

Втора стъпка – с помощта на макетен нож изрежете тези от страните на кашона, които желаете, като оставите тънки рамки от ръбовете на кашона. Тези рамки ще служат за закрепване на фонове и осветителни тела по-късно.
step one

Трета стъпка – подберете подходящ материал за фон и (евентуално) за разсейване на светлината, преминаваща през страничните отвори. Един вариант за това е копирна хартия (няколко листа A3), опаковачна хартия, плексиглас, плат и т.н.
step one
step one

Четвърта стъпка – няма такава! Разположете осветлението и започнете да снимате!
Silver Spoon
Копирах идеята за тази статия смело от невероятния Дейвид Хоби, известен още като Strobist. Препоръчвам strobist.com на всички, които още не са отрили за себе си този сайт. Десетина минути четене ще са ви достатъчни за да осъзнаете, че освен скъпо хоби фотографията може да бъде едно страхотно предизвикателство за конструктора във вас.

Напишете коментар

Този сайт използва WordPress и тема, генерирана WordPress Theme Generator и сериозно преправяна на ръка.
Creative Commons License
Взаимствайте, спазвайки условията на договора Криейтив Комънс.